
Wat is insulineresistentie?
Insulineresistentie is een sluimerend proces dat langzaam maar zeker je gezondheid aantast. Door dagelijkse pieken in je bloedsuikers reageren je cellen steeds ongevoeliger op insuline. Wist je dat twee derde van de 40- tot 60-jarigen hier ongemerkt mee te maken heeft? Insulineresistentie zorgt voor vage klachten zoals vermoeidheid, huidproblemen, gewichtstoename en stemmingswisselingen, maar is ook een belangrijke oorzaak van chronische ziekten zoals type 2 diabetes, het metabool syndroom, PCOS en zelfs Alzheimer, vaak diabetes type 3 genoemd. Gelukkig is er ook goed nieuws. Je kan de klok terugdraaien.
Verbeter je insulinegevoeligheid & voel je gezonder en energieker dan ooit!
Insulineresistentie: hoe je lichaam het steeds moeilijker krijgt met de verwerking van suiker
Elke keer wanneer je iets eet, vooral suikerrijke of geraffineerde koolhydraten, komt er glucose (suiker) in je bloedbaan terecht. Insuline, het hormoon geproduceerd door je alvleesklier, fungeert als een sleutel die de deur van je cellen opent, zodat glucose naar binnen kan om als energie te worden gebruikt.
Maar wat gebeurt er als je te vaak suikerrijke voedingsmiddelen consumeert?
Je cellen worden langzaam minder gevoelig voor insuline doordat het aantal receptoren op de cel afneemt. Dit heet insulineresistentie. Als reactie moet je alvleesklier steeds meer insuline produceren om de glucose in je bloed te verwerken. Na verloop van tijd raakt dit systeem overbelast, wat kan leiden tot chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2.
Hoe voorkom je dit?
Door bewust te kiezen voor gezonde vetten, kwalitatieve eiwitten en vezelrijke groenten kun je de insulinegevoeligheid van je cellen verbeteren en je bloedsuikerspiegel stabiel houden.
Met eenvoudige aanpassingen in je voeding kun je grote voordelen behalen voor je gezondheid.